MTB Club Epe

Eper mountainbikers slaan handen ineen: ‘bang dat we straks zijn aangewezen op handjevol routes’

Moeten Veluwse mountainbikers blij zijn met de mtb-routes die in deze regio als paddenstoelen uit de grond schieten? Gerrit de Groot en Marcel Commandeur van de pas opgerichte MTB Club Epe hebben zo hun twijfels. ,,Onze angst is dat mountainbikers straks alleen nog gebruik kunnen maken van een beperkt aantal routes.’’

Wat precies de charme is van mountainbiken? Over die vraag hoeft Gerrit de Groot niet lang na te denken. ,,De uitdaging”, zegt hij. ,,En de natuur. Zeg nou zelf: het is toch heerlijk om op zondag met de fiets het bos in te gaan? Helemaal in onze regio.”

De gemeente Epe telde al twee wielerverenigingen: Toerclub Veluwe Epe en Houdt De Ketting Strak. ,,Maar die richten zich voornamelijk op wielrennen”, weet Marcel Commandeur. ,,Hoewel beide clubs een mtb-tak hebben, is die niet het belangrijkst. Voor deze verenigingen begint het mountainbikeseizoen pas als de klok een uur achteruit gaat. En in maart, als de dagen langer worden en de temperatuur opkrabbelt, verdwijnt de mtb weer in de schuur.”

Zomers

Zonde, vindt De Groot. ,,Want in de zomer kun je immers ook prima mountainbiken.” Zo ontstond het idee voor een Eper wielervereniging die is gericht op mtb en het hele jaar rond activiteiten houdt. Sinds enkele weken is de oprichting van MTB Club Epe een feit. De vereniging telt inmiddels 35 leden. ,,We voorzien duidelijk in een behoefte”, merkt De Groot. ,,Elke zondag maken we een tocht. Om 9.30 uur verzamelen we ons bij Bakkerij Marcel Commandeur aan de Hoofdstraat. Eerst drinken we een bak koffie en daarna trekken we het bos in.”

Plezier en gemak staan voorop, zegt De Groot. ,,Deelname aan de wekelijkse tochten is vrijblijvend. Onze leden hoeven zich niet verplicht te voelen elke zondag aan te haken. Als ze een keertje geen zin hebben, dan blijven ze lekker thuis.” Om het leuk te houden voor zowel beginners als gevorderden, worden de Eper mtb’ers elke zondag verdeeld in meerdere groepen, die elk een eigen tempo rijden. ,,Ook mensen die nog nooit op een mountainbike hebben gezeten, kunnen dus meedoen.”

Bewegingsvrijheid

Een andere reden dat Groot en Commandeur besloten de MTB Club Epe op te richten, is omdat ze het belangrijk vinden dat mountainbikers zich verenigen. Er zijn namelijk plannen om de bewegingsvrijheid van mtb’ers in het bos flink te beperken. In de Veluwse natuur zijn op dit moment veel geïmproviseerde routes te vinden. Dat wordt ook gezien als een van de charmes van het mountainbiken. Maar mountainbikers, wandelaars en ruiters die buiten de gebaande paden treden, verstoren ook de Veluwse flora en fauna.

Om dat tegen te gaan, wil de provincie Gelderland meer structuur creëren in het bos. Dat houdt in dat delen van het bos op slot gaan, terwijl een ander gebied juist weer intensiever mag worden gebruikt door mtb’ers. ,,Onze vrees is dat mtb’ers in de toekomst zijn aangewezen op een handjevol vastgelegde routes”, zegt De Groot. ,,In Harderwijk en Ermelo zie je dat al gebeuren. Daar is een nieuwe, officiële route aangelegd en mtb’ers worden geacht die te gebruiken. Nu is het misschien nog niet zover, maar de kans is groot dat dat straks het enige pad is dat je mag gebruiken. En dat zou rampzalig zijn. Want de lol gaat er snel vanaf als we elke week dezelfde route moeten nemen.”

De Groot en Commandeur hopen dan ook dat Veluwse mountainbikers zich zullen verenigen. ,,Want samen staan we sterker.”

Meer leden

Hoewel MTB Club Epe groeit, zijn nieuwe leden meer dan welkom. ,,We zijn vooral op zoek naar jongeren en vrouwen”, zegt Gerrit de Groot. ,,Voor nieuwkomers voelt het misschien als een grote stap om lid te worden. Wie nieuwsgierig is, kan zich daarom op zondag vrijblijvend bij ons aansluiten om het een keertje te proberen. En als het bevalt, kun je er altijd nog voor kiezen om lid te worden.” Voor onervaren mountainbikers, biedt de MTB Club Epe clinics aan. ,,Tijdens deze clinics leren deelnemers hoe ze om moeten gaan met hun fiets. En als ze de basis onder de knie hebben, kunnen ze met de rest het bos in.”